vissza

Szoftverjogok

 

A különböző műveket (könyv, zene, film), köztük a programokat is nagyon könnyű másolni, ami rengeteg jogi problémát vet fel. Gyakran nem is tudjuk, hogy amit csinálunk jogellenes-e vagy sem. Fontos tudni, hogy mit tehetünk az épp megvásárolt cd-kel vagy programokkal, lehet e őket másolni, továbbadni.

 

A szerzői jogi törvény:

Magyarországon a szerzői jogokat az 1999. évi LXXVI. törvény szabályozza. Ez a törvény védi az irodalmi, tudományos, és művészeti alkotásokat. Vagyis a szoftvert is.

A védelem nem függ sem minőségtől, sem mennyiségtől, sem esztétikai jellemzőktől.

A szerzői jog azt illeti meg, aki a művet megalkotta. S még rengeteg jog csak a szerzőt illeti meg.

 

Jogi szempont szerinti csoportosítás:

 

Szerzői jog + másolásvédelmi eljárásokkal is védhetők a szerzők érdekei.

Szoftvervásárlás esetén csak korlátozott jogokat szerzünk a szoftver használatára. A licencszerződés rögzíti azokat a jogokat, amelyeket a szerzői jog tulajdonosa szabott meg.

A szoftvereket a licencszerződésekben előírt korlátozások alapján sorolhatjuk csoportokba.

1.      Tulajdonosi szoftverek: Ezek kódját nem fejthetjük vissza illetve nem módosíthatjuk

1.1.   Kereskedelemben beszerzett programok: A licenc által meghatározott példányszámban használhatjuk. Nem ingyenesek és csak egyetlen biztonsági másolat készíthető ezekről. Legálisnak akkor tekinthető egy szoftver ha eredeti telepítő CD-vel rendelkezünk + licencszerződés + származási bizonylat (számla).

1.2.   Shareware: Valamilyen korlátozással használható. pl: 30 napig

1.3.   Freeware: Korlátozás nélkül használhatók és ingyenesek.

2.      Szabad szoftverek: A szerző nem mond le a jogairól. A program bármilyen célra korlátlanul használható, ingyenes és a szerző nem ír elő korlátozásokat. Ha üzletekben pénzért árulják akkor valamilyen szolgáltatást még hozzátettek a termékhez pl.: dokumentáció. A felhasználó megismerheti a programok kódját, még akkor is, ha pénzért vásárolt változatról van szó. A szerző átsorolhatja a programját a szabad és a tulajdonosi csoportok között.

2.1.   Fél szabad szoftverek: a felhasználás módjától függ, hogy fizetni kell érte vagy nem.

2.2.   Pulic domain szoftverek: esetén a szerző véglegesen lemondott a szerzői jogairól, később sem sorolhatja át a tulajdonosi vagy a szabad szoftverek csoportjába.

2.3.   Demo verzió csak bemutatja a program képességeit.

2.4.   EDU verzió oktatás számára készült változatot jelent.