vissza

Számítógépek csoportosítása

 

A számítógép kifejezést többféle számítógéptípus összefoglaló neveként használjuk. Méret és teljesítmény szerint az alábbi csoportokba sorolhatjuk őket:

¨    Szuperszámítógép: legismertebb típus a CYBER és a Cray. A Cray a kiépítéstől függően akár 20 millió dollárba is kerülhet és több mint 1000 processzort tartalmazhat. A szuperszámítógépek nagy, akár szobányi méretűek lehetnek. A leggyorsabb és legdrágább számítógéptípus. Használják pl.: katonai célokra, globális időjárás-előrejelzés, mozifilm animációk, szimulációk elkészítéséhez.

 

 

 

¨    Nagyszámítógép (mainframe): nagy cégeknél (bankok, kereskedő és gyártó cégek, kormányhivatalok) ezek végzik az adatfeldolgozást. Nagyszámú terminál kapcsolódhat hozzájuk. Üzemeltetésük általában klimatiiált helyiségben történik. Sok program gyors futtatására képesek. Áruk megközelítheti a szuperszámítógépekét.

 

 


¨    Miniszámítógép: Hasonló a Mainfremehez, de kisebbek, lassabbak és olcsóbbak azoknál. Nincs különleges környezeti működési feltételük, az iroda sarkában is állhatnak. Kis és középvállalatoknál használják őket szerverként.

¨    Mikroszámítógép: mikroprocesszort használnak

¨    Asztali számítógép: Személyi számítógépnek (Personal Computer) is nevezik. A méret csökkentésének a billentyűzet és a képernyő használható méreten tartása szab korlátot. Jó mert: olcsó (sorozatgyártás), mindenki számára elérhető. Ma a legelterjedtebb géptípus.

¨    Hordozható PC – laptop (nagyobb) vagy notebook (kisebb). Lásd az előzőt, de hordozható kivitelben. Kivitele miatt nehezen bővíthető, és egyelőre drágább, mint a PC, de csökkenő ártendenciát mutat. Napjainkban egyre elterjedtebb.

¨    Kéziszámítógép: Olyan kézi eszközök, melyek számítógépes funkciókat nyújtanak. PDA-nak is nevezik.